» weblog

spijkers, koppen
1 reactie - 04-07/2008

jueves_campeones.gif

Spanje is dan eindelijk weer eens europees kampioen geworden. Het land vierde feest op de wijze waarop je dat van Zuid-Europa verwachten mag: luid toeterend, met rijkelijk vloeiende drank en overvolle straten en pleinen.

De Spanjaarden snakten dan ook naar een verzetje want het is al tijden crisis. Zapatero, de zittende socialistische voorman van het land grijpt alles aan om zijn eigen falen te verdoezelen. Zo happig als Zapatero in 2004 was om Aznar af te branden omdat die het in zijn stomme kop haalde de bomaanslag in Madrid in eerste instantie toe te schrijven aan het ETA, zo handig drijft Zapatero mee met de stroom blije Spanjaarden.

Dat de werkloosheid inmiddels is opgelopen tot 35%, daar hoor je nu even niemand over: Viva Espanya! Dat de schuldenlast oploopt tot welhaast amerikaanse proporties, ook daarover zwijgt de politicus. Dat de Catalanen inmiddels steeds harder roepen volledige onafhankelijkheid te willen, dat wil in Madrid maar niet tot die botte koppen doordringen.

Spanje is een land vol cognitieve dissonanten. De Spanjaard geeft gul en breed lachend zijn laatste centen uit in de kroeg en doet net alsof hij thuis nog een pot met goud heeft staan. Dat Catalonië een groot deel van de belasting inbrengt van het vasteland zal de onvrede hier op het eiland alleen maar vergroten. En ja, het is waar dat het ETA veel krediet verspeeld heeft door bij voortduring op de verkeerde momenten op de verkeerde personen aanslagen te plegen. Maar er komt een moment waarop ook op het eiland hier de roep om onafhankelijkheid gewelddadiger zal worden. Als de Catalanen maar lang genoeg het gevoel hebben door die vermadelijde Spanjaarden te worden uitgeknepen, zonder er werkelijk iets voor terug te krijgen, dan zal ook hier de strijd verharden. Nu begeeft die strijd zich nog vooral op het vlak van onderwijs en ondermijning van de belastingafdrachten; alle kinderen hier krijgen primair les in het Catalaans (of liever, de locale variant, het Mallorquin) en per lesweek wordt slechts een paar uur Spaans onderwezen.

Langs de snelweg van Palma de Mallorca naar Manacor staat een stalen stier, het symbool bij uitstek van Spanje. Aan één kant stond lange tijd met een spuitbus gespoten Mallorca is NOT Spain, Viva el rey Jaume II *. Recent werd de graffiti weggehaald, en dat deed me denken aan de hierboven gescande afbeelding. Zapatero holt nog weg met een spuitbus in de hand. Maar het kan niet uitblijven dat als de zaken niet verbeteren de strijd, die nu vooral nog een taalstrijd is, zich zal verharden.

* Leve koning Jaume II (De zoon van de koning die in de 13e eeuw Mallorca bevrijdde van de Arabieren)

jueves_alegria_desbordada.gif

Overvloedige vreugde na het winnen van de Europacup. Spanje is de beste!

jueves_grandes_gestas.gif

Grote daden uit de spaanse geschiedenis. 1492, Columbus Colón ontdekt Amerika. 2008, Luis Aragonés verovert Europa... Met een ei en twee ballen.

jueves_inmobilario.gif

Casillas en Torres waren van fundamenteel belang, niet? Asjeblieft, en dan heb ik het nog niet eens gehad over de onroerend goed-sector.

-

stoethaspel kijkt uit naar een soortgelijke moment als dit opstekertje.


reacties op postingsikbock

tis wat stoethaspel. Ik wist niet dat spanje er zo slecht voorstond


ook reageren?

Gebruik onderstaand formulier om te reageren. Alle velden zijn verplicht.

controle en verzending

Vul het gezochte woord in ter verificatie van uw mens-zijn. Aap en lelijk ding. Wat draagt die aap? Een gouden ...

recent geluisterd


Warning: simplexml_load_file(http://ws.audioscrobbler.com/1.0/user/stoethaspel/recenttracks.xml) [function.simplexml-load-file]: failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /srv/anthonie/www/www.stoethaspel.com/include/scrobbler.php on line 3

Warning: simplexml_load_file() [function.simplexml-load-file]: I/O warning : failed to load external entity "http://ws.audioscrobbler.com/1.0/user/stoethaspel/recenttracks.xml" in /srv/anthonie/www/www.stoethaspel.com/include/scrobbler.php on line 3


» link » reacties « · »