» weblog

oude oren
0 reacties - 03-12/2001

Aan de manier waarop de man zei 'tot volgende week, hè' en de schuifelende wijze waarop hij vervolgens tevreden over zijn buik wrijvend het etablissement van de chinees verliet, daaruit sprak duidelijk een gewoonte die deed vermoeden dat de uitbaters wekelijks de klok gelijk zetten op de komst van deze oude man. Hij droeg een lange leren jas, van een kwaliteit die je nog maar zelden ziet en op een gekke manier paste het goedverzorgde leer niet bij zijn sinds jaren verwaarloosde grijze baard en de zware hoornen bril waarvan één poot met plakband bij elkaar werd gehouden.

Toen hij me reeds voorbij was merkte hij mijn staan pas op, pontificaal daar voor de ingang omdat er verder geen plaats was, en mompelde een verontschuldiging. Ik maakte ruimte en keek naar de man die niet terug keek, maar naar de grond, zodat ik de kleur van zijn ogen niet kon vaststellen. Toen hij de deur geopend had verstilde hij op de drempel, schikte zijn das een moment en stak zijn hand in zijn jaszak om er na enig woelen een sleutelbos uit tevoorschijn te halen. Met die bos sleutels kwam ook een lichtblauw geruite zakdoek naar boven, ook al zo een ding dat niet meer verkrijgbaar lijkt, en nam van de gelegenheid gebruik om uitgebreid de neus te snuiten. Toen pas stapte hij van de drempel af, sloot de deur achter zich en stiefelde buiten langs het raam waar hij zijn fiets geparkeerd had. Nagekeken door de andere wachtenden met een blik die lichte irritatie verried over de tocht die de man had veroorzaakt en het luide legen van de neusholtes, wat immers toch als een intiem gebaar beschouwd mag worden.

Maar door tenmínste één persoon werd de man nagezien met weemoed en een mild, verbazend gevoel van vertedering. En terwijl ik stond te wachten op de bestelde maaltijd dacht ik tevreden terug aan de blik van zijn grote mooie bejaarde oren. Ik zou een met humanisme vervuld despoot willen zijn, en anders, mijn God, als dat niet kan, anders zou ik graag deze oude man willen zijn, die tevreden met zijn wekelijks uitje huiswaarts keert en niet lang meer te gaan heeft in dit tranendal dat leven heet.


reacties op posting
ook reageren?

Gebruik onderstaand formulier om te reageren. Alle velden zijn verplicht.

controle en verzending

Vul het gezochte woord in ter verificatie van uw mens-zijn. Aap en lelijk ding. Wat draagt die aap? Een gouden ...

recent geluisterd


Warning: simplexml_load_file(http://ws.audioscrobbler.com/1.0/user/stoethaspel/recenttracks.xml) [function.simplexml-load-file]: failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /srv/anthonie/www/www.stoethaspel.com/include/scrobbler.php on line 3

Warning: simplexml_load_file() [function.simplexml-load-file]: I/O warning : failed to load external entity "http://ws.audioscrobbler.com/1.0/user/stoethaspel/recenttracks.xml" in /srv/anthonie/www/www.stoethaspel.com/include/scrobbler.php on line 3


» link » reacties « · »