» weblog

god in vrankrijk
12 reacties - 31-01/2008

stoethaspel hier. In een lichtelijk slechte bui...

Er is nogal wat gebeurd, na en ook naar aanleiding van mijn schrijven over Yoghurt. Opvallend stil in de comments maar op de mailserver bleven reacties binnenkomen. Sommigen waren steunbetuigingen aan het adres van Yoghurt. Fris geurende virtuele bloemetjes zal ik maar zeggen. Andere daarentegen waren steunbetuigingen aan mijn adres en het zijn die laatste waarover ik het graag eens hebben wil want een lekker luchtje kwam er niet vanaf...

Want denken de heren en dames steunbetuigers nou werkelijk dat stoethaspel geïnteresseerd is in de eenvormige opvattingen die vrijwel allemaal zonder onderscheid melden dat de kruistocht die ik tegen de kraakscene in het algemeen en tegen de Vrankrijk in het bijzonder zou hebben ingezet een fucking kruistocht is? Zijn jullie nou verdomme helemaal van de pot gerukt?

Voor al die stommeriken zal ik het maar eens onomwonden zeggen: Kraken heeft bestaansrecht. Nog eens. Kraken heeft bestaansrecht!

Waarom? Nou, om te beginnen omdat ons moderne eigendomsrecht zover is doorgeslagen dat er een maatschappelijk probleem mee is ontstaan. Dat probleem heet woningnood. Wie de woningnood wil ontkennen woont óf niet in één van de grote steden óf is gewoon een mongool met zijn kop in de reet, die liever de ogen sluiten wil, dan proberen zelfstandig tot nadenken te komen. Op zichzelf best begrijpelijk als je de binnenkant van je eigen lijf aan het bekijken bent in zo een oncomfortabele houding.

Daarom: Zolang in een studentenstad als Amsterdam elk jaar opnieuw duizenden beginnende studenten een zoektocht aan moeten vangen die je alleen kunt vergelijken met het zoeken van een speld in een hooiberg, zolang de helft van die studenten aan het einde van die zoektocht uiteindelijk een met hand en tand verdedigd recht op een zolderkamertje heeft weten te verwerven, waarvoor ze een arm en maandelijks een teen naar eigen keuze moeten inleveren, zolang heeft de kraakbeweging een punt."Voeg daaraan toe dat er in feite niet te weinig woningen zijn, maar dat beschikbare woningen gewoon leeg"blijven staan omdat dat onder het moderne eigendomsrecht nu eenmaal, eh, een recht is, ja, zolang, zolang heeft de kraakscene een punt wanneer zij die woningen opeist om ze te gebruiken.

Denk niet dat ik iets heb tegen eigendomsrecht an sich. Het is namelijk een groot goed dat ik met mijn poten van de stereo van mijn buurman dien af te blijven, zelfs als hij mij met zijn overdreven volume het leven zuur wil maken. Het is een groot goed dat uw auto, wel, uw auto is, al zal ik niet ontkennen dat ik in mijn jonge jaren wel eens een auto onbruikbaar heb gemaakt wegens anderssoortige overtuigingen. Maar inzicht komt met de jaren."Eigendomsrecht op zichzelf is dus het probleem niet, hoewel er hardcore lieden zijn die anders beweren. Wel een probleem"is het eigendomsrecht dat in botsing komt met de samenleving als geheel. Iedereen begrijpt dat het onverstandig is om de enige brug over het IJ in particulier bezit te laten zijn. Het is een eigendomsbegrip waarvan iedereen snapt dat de samenleving als geheel"te lijden"zou krijgen wanneer een particulier zoveel macht in handen krijgt.

Waarom zou dat anders werken bij woningen? De samenleving als geheel heeft er alle belang bij dat er zo min mogelijk daklozen en zwervers zijn. Dat houdt de sociale hygiëne namelijk een beetje in stand. Woningen die aan het woningbestand van een stad onttrokken worden dragen bij aan het langzaam onleefbaarder maken van diezelfde stad. In Amsterdam staan miljoenen meters kantoorpand ongebruikt weg te rotten. In diezelfde stad wordt hard gestudeerd door mensen die de wereld van morgen en overmorgen moeten gaan vormgeven. Als je die mensen niet aan een woning kunt helpen zonder ze uit te leveren aan de eerste de beste huisjesmelker, dan heb je als samenleving een probleem. Dat is waarom kraken bestaansrecht heeft. In ideale vorm is het kraken een luis in de pels, maar ook een vinger aan de nog altijd zieke pols. Wanneer de samenleving haar zaakjes zover op orde heeft dat zij het bestaansrecht van een kraakscene kan ondermijnen, dan kan weer eens een principiële discussie plaatsvinden over de vraag of de kraakscene misschien overbodig geworden is.

Zover is het nog lang niet.

Terug naar Vrankrijk en Yoghurt en misschien een stoethaspel die tegen wil en dank een ruigere reputatie had dan hem op grond van zijn daden toekwam."Want dat is natuurlijk de vraag die naar aanleiding van het bovenstaande gesteld kan worden: Wat heb ik dan in vredesnaam voor ogen gehad toen ik het artikel over Yoghurt schreef? Het stukmaken van Vrankrijk? Ja. Niets meer, niets minder.

Ik weet dat er in krakerskringen anders over gedacht wordt, maar voor mij zijn vriendschappen altijd bovengeschikt geweest aan idealen. Wanneer één van mijn langstlopende vriendschappen iets dergelijks als Yoghurt overkomt, dan treedt in mij de zigeuner op de voorgrond en die zegt: Een van ons werd straffeloos stuk gemaakt. Hier moet iets gebeuren. De oplettende lezer had deze boodschap uit mijn kookrecept kunnen halen, want de historische anecdotes die ik daar beschrijf zeggen precies dat. Kom aan de mijnen en ik kom aan jou. Dat is geen dreigement, dat is een belofte.

Wanneer Vrankrijk dus één van de mijnen een rolstoel in werkt om vervolgens doodleuk te proberen diezelfde jongen als een mesjogge junk af te serveren, dan doet stoethaspel waar ie goed in is en klimt in de pen om een alternatief beeld neer te zetten dat voor Vrankrijk zelf een stuk minder vlijend is. Ik had ook andere dingen kunnen kiezen om over Vrankrijk te schrijven, maar Yoghurt was het onderwerp en dus heb ik me daartoe beperkt.

Als Vrankrijk meent dat ik met mijn aanval de aanval op de kraakscene heb ingezet, dan begaan ze dezelfde fout als de krakerhaters die me mailtjes stuurden met steunbetuigingen voor mijn kruistocht. Het is geen fucking kruistocht, de verantwoordelijken bij de Vrankrijk moeten alleen oprotten en als dat niet vrijwillig gaat, dan moet de hele Vrankrijk maar weg. Zo simpel is het. Niks meer, niks minder. Geen onsje eraf.

Dus als Jeroentje denkt weg te komen door zijn huis in Krommenie te verkopen, als Carlo denkt dat ie lekker op de Oudezijds Voorburgwal kan blijven zitten en als toeschouwer Walter P5 werkelijk de illusie heeft buiten deze tragedie te kunnen blijven, wel, dan heeft stoethaspel kennelijk nog wat werk voorhanden.

Ik beschouw mijn werk in deze als het sprokkelen van hout. Dat hout is voor het vuurtje dat sinds 13 september 2008 aan de schenen van Vrankrijk is komen te liggen. Die hebben dan wel geprobeerd er zand overheen te flikkeren en ze zijn met emmers water in de weer geweest, maar vast staat dat er vooral een flinke rookontwikkeling is ontstaan die de positionering van Vrankrijk alleen maar bestendigd: Een in zichzelf gekeerd bolwerk met de kop in de reet en het argumentatief vermogen van een brulkikker.

Het is opvallend hoe weinig Vrankrijk verschilt van datgene wat zij nu juist zegt te bestrijden. Leven als God in Vrankrijk is voorlopig eventjes op de lange baan...

Geïnteresseerd in het maatschappelijk nut van kraken?"Kijk eens in de Pijp, bijvoorbeeld het wijkcentrum, waar al sinds jaar en dag nuttig werk ten behoeve van de gemeenschap"verricht wordt.


reacties op postingNemesis

"Het is opvallend hoe weinig Vrankrijk verschilt van datgene wat zij nu juist zegt te bestrijden."

Het is opvallend hoe weinig jij en je kliek, voor wie de waarheid volstrekt secundair is boven het kliekgevoel, van Vrankrijk verschillen.

Human nature?

stoethaspel

En die waarheid, heer, mevrouw Nemesis, is wat precies?

Heeft u al gehoord van kernleden van Vrankrijk die met gebroken ledematen, vreemd kromstaande neuzen en dergelijke in rolstoelen door moeders geduwd de stad in gaan?

Ik geloof dat er een aanzienlijk verschil bestaat tussen mijn kliek en Vrankrijk.

Stekel

Als jij weet wie hier verantwoordelijk voor is waarom doe je geen aangifte???

Je mag mij ook hun namen mailen hoor dan 'lek' ik ze wel naar justitie....

Meelezer

En wanneer heeft de Vrankrijk dan geprobeerd Yoghurt als een mesjogge junk af te serveren, zoals jij beweert? Dat heb ik nergens gelezen of gehoord.

Ook zeg je dat de verantwoordelijken moeten "oprotten". Nou, de bargroep is net opgestapt en dus "opgerot". Wie moet er dan nog meer "oprotten"?

stoethaspel

@stekel

dat is de keus geweest van Yoghurt en Vrankrijk. Met aangifte kon er volgens Vrankrijk sowieso nergens over gesproken worden. In eerste instantie.

@Meelezer

Yoghurt wegzetten als junk was de eerste verdedigingslinie.

Die bargroep is niet NET opgestapt. De stichting BARST heeft aangegeven bereid te zijn tot een wisseling van de wacht teneinde Cohen te bewegen de bar open te laten.

Dr.D

Maar die doortrapte Cohen wil eerst weten wie de oude barploeg was teneinde te kunnen constateren of de nieuwe groep wel zo 'nieuw' is.

Ploes

Neeeeeee Yoghurt is nooooit een junk geweest... of gewelddadig... Yoghurt is schatje, een ENGEL gewoon, een MARTELAAR. En Harm Jan al helemaal!

Er is een verschil tussen een club die bewust iemand zwartmaakt met leugens, of feiten die op een gegeven moment gewoon boven komen drijven, omdat je nou eenmaal niet iedereen de mond kunt snoeren

stoethaspel

Junk? Geloof het niet, nee. En gewelddadig heb ik hem ook nooit gezien. Lastig gosertje, dat wel maar gewelddadig is niet hetzelfde als lastig zijn.

HarmJan ken ik helemaal niet, dus daarover kan ik geen zinnig oordeel vellen.

Maar wellicht wil Ploes ons verlichten met nieuwe feiten?

Ploes

Als iemand zo iets gebeurt en zijn exvriendin zegt tegen iedereen die het maar wil horen dat ze hem van haar wel dood hadden mogen slaan? Dat zegt toch echt wel iets over een persoon niet waar. Hoeveel kroegverboden had Joggemans wel niet vanwege gewelddadig gedrag. En die Harmjan hebben we op AT5 allemaal op de smeris af kunnen zien stormen (in blakend welzijn trouwens) terwijl Yoghurt op de brancard lag. volgens jouw propagandapraatje: werd gearresteerd 'omdat hij als enige nog op straat was'. Ja hoor!

stoethaspel

Ach. Ik stel over een bepaalde ex vriendin ook dat ze best doodgeslagen mag worden. Daar hoefde ze niet eens gewelddadig voor te worden... Alle gekheid op een stokje, maar vindt je dat zelf een betrouwbare bron? Een ex?

En wat die kroegverboden betreft: Noem ze eens, de plekken waar hij zo een verbod had...

HarmJan ken ik niet, en ik heb ook geen AT5 gekeken, maar laat 1 ding duidelijk zijn: Als ik propaganda had willen bedrijven, dan had er niet als ondertitel "een persoonlijk kookverslag" gestaan.

Dus vooruit, man en paard of niks...

Dr.D

Terugkijkend...Heeft AT5 verschillende beelden gemonteerd...

http://www.at5.nl/artikelen/12127/cohen-wil-kraakkroeg-vrankrijk-sluiten

Harley Marlboro

Hoeveel niggers vind je op een willekeurige avond in Vrankrijk?

Lijkt me duidelijk verhaal.


ook reageren?

Gebruik onderstaand formulier om te reageren. Alle velden zijn verplicht.

controle en verzending

Vul het gezochte woord in ter verificatie van uw mens-zijn. Aap en lelijk ding. Wat draagt die aap? Een gouden ...

recent geluisterd


Warning: simplexml_load_file(http://ws.audioscrobbler.com/1.0/user/stoethaspel/recenttracks.xml) [function.simplexml-load-file]: failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /srv/anthonie/www/www.stoethaspel.com/include/scrobbler.php on line 3

Warning: simplexml_load_file() [function.simplexml-load-file]: I/O warning : failed to load external entity "http://ws.audioscrobbler.com/1.0/user/stoethaspel/recenttracks.xml" in /srv/anthonie/www/www.stoethaspel.com/include/scrobbler.php on line 3


» link » reacties « · »