» weblog

vandaag geen revolutie
0 reacties - 02-05/2008

Das doan, zoals ze in sommige streken van het land zeggen. Tent gesloten, de jongens en meisjes kunnen op zoek naar een nieuwe hobby of hangplek.

In reactie op het vorig schrijven werd me een aantal keer gevraagd waarom ik geweld goedkeur, terwijl het nou juist geweld is geweest dat vriend Yoghurt in een rolstoel deed belanden. Of ik dat zelf ook niet een beetje hypocriet vond...

Daarop is een simpel antwoord mogelijk: Ik keur geweld tegen Vrankrijk niet goed. Mijn sprokkelactie is niets meer dan een woordenstrijd geweest, zij het ook niet minder dan dat. Mijn gevoel was dat er geen media-aandacht bestond voor wat er gebeurd is, en dat was voor mij de aanleiding het subjectieve verhaal van Yoghurt met de wereld te delen. Trouw pikte het indirect op en het balletje werd aan het rollen gebracht.

Algemeen gesteld geloof ik niet in het nut van geweld, hoewel er natuurlijk uitzonderingen zijn. Sommige revoluties zijn gebaat bij een met mate ingezette vorm van geweld, maar bij Vrankrijk was er geen sprake van een revolutie, er was sprake van een ernstige mishandeling. Het oog-om-oog principe zou wellicht enige psychologische genoegdoening kunnen brengen, praktisch gesproken schiet Yoghurt er eigenlijk niks mee op.

De focus ligt dan ook op financiële genoegdoening; Yoghurts bedrijf is failliet, hijzelf beweegt zich voort met behulp van een rolstoel en de kans dat hij ooit nog eens een waanzinnig stuk laswerk voor iemand van ons zal produceren, gewoon omdat het kan, is bijzonder klein. Het leegtrekken van Vrankrijk vind ik persoonlijk een gerechtvaardigde reactie, temeer daar enige vorm van tegemoetkoming door Vrankrijk zo goed als achterwege is gebleven. Kwestie van billen en blaren, dus.

Als ik al een aanhanger van deze of gene politieke stroming genoemd kan worden, dan is dat het anarchisme dat stelt: Er bestaat geen andere autoriteit dan jezelf. Dat klinkt gemakkelijker dan het is. Geen autoriteit accepteren anders dan jezelf, vereist ook een verantwoordelijkheidsbesef dat groter is dan wanneer een heet hangijzer ter beoordeling bij boven-ons-gestelden kan worden neergelegd.

Wat dat aangaat zit ik ideologisch in dezelfde hoek als waar Vrankrijk zich zegt te bevinden. Maar waar Vrankrijk zich, afgaande op het gedrag, aan verantwoordelijkheid wil onttrekken ben ik geneigd te zeggen dat juist het afwijzen van autoriteit een zware verantwoordelijkheid op de eigen schouders legt.

En die verantwoordelijkheid drukt zwaarder op de schouders wanneer er een mishandeling plaatsvindt zoals op 13 september 2008. Maar hoe zwaar die verantwoordelijkheid ook geweest mag zijn, Vrankrijk besloot er gelaten de schouders bij op te halen.

Jaren geleden zat ik Nijmegen op een anarchistische middelbare school (Neerlands enige). In het grote boek waarin docenten en leerlingen opmerkingen konden schrijven stond één opmerking die me altijd is bijgebleven: Vandaag geen revolutie, morgen ook niet...


reacties op posting
ook reageren?

Gebruik onderstaand formulier om te reageren. Alle velden zijn verplicht.

controle en verzending

Vul het gezochte woord in ter verificatie van uw mens-zijn. Aap en lelijk ding. Wat draagt die aap? Een gouden ...

recent geluisterd


Warning: simplexml_load_file(http://ws.audioscrobbler.com/1.0/user/stoethaspel/recenttracks.xml) [function.simplexml-load-file]: failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /srv/anthonie/www/www.stoethaspel.com/include/scrobbler.php on line 3

Warning: simplexml_load_file() [function.simplexml-load-file]: I/O warning : failed to load external entity "http://ws.audioscrobbler.com/1.0/user/stoethaspel/recenttracks.xml" in /srv/anthonie/www/www.stoethaspel.com/include/scrobbler.php on line 3


» link » reacties « · »