» weblog

inshallah
1 reactie - 26-04/2009

Imre is geen schim meer van de man die hij was toen ik hem leerde kennen. Destijds was hij de hardwerkende ondernemer met het bestlopende restaurant van het dorp. Trots, wellicht op het hooghartige af maar de enige hardcore moslim die ik tot mijn vrienden reken. Al was het maar omdat discussieren met hem dus wel kan, ook al moet hij niets van mijn agnostische levenshouding hebben. Hij blijft aarzelend aan de overkant van de straat staan en kijkt of ik het druk heb in de zaak. Dat valt mee dus pak ik mijn tabak om aan de overkant bij hem op het terras wat te drinken en praten."

We hebben een soort stilzwijgende afspraak elkaar te helpen als dat nodig is. Als ik om negen uur s avonds op de zaak zit te werken en Imre heeft me daar vanaf de ochtend al zien zitten, dan moet ik niet verbaasd zijn als hij zijn zoontje de straat over stuurt met een tas vol eten. Hij kent mijn favorieten, dus zit er een peshwari nan in de papieren zak, een bakje corma, saag lamb en arroz amarillo. Omgekeerd zal ik niet snel een rekening schrijven als zijn vrouw, die een internetcafé runt, mij vraagt of ik het netwerk kan repareren. We helpen elkaar en zo is in de loop van de tijd een band met een zekere openhartigheid ontstaan.

Daarom voel ik bijna een verplichting wanneer Imre me een jointje aanbiedt en zegt: La vida, stoethaspel, la vida es muy mal. Es triste. En daar zit ik dan. Zelf kersvers ondernemer in een (nog steeds wel) vreemde cultuur tegenover de man die bijna ondernemer af is omdat in tijden van crisis de duurste luxes natuurlijk het eerste sneuvelen. Spanjaarden zijn toch al niet zo verzot op de indische keuken dus nu de crisis echt hard toeslaat blijven de toeristen weg. Hij moet sluiten, ik ben net open.

Nadat we de platitudes over economie, samenlevingen en wat niet wel zo ongeveer doorlopen hebben is het een poosje stil. Inshallah zal het beter worden, zeg ik dan. Imre kijkt me aan, met donkere, vochtige ogen en richt zijn blik op de hemel boven ons. Als ik opsta omhelst hij me en ik realiseer eens te meer hoezeer de taal helpt te verbinden wat gescheiden was. Inshallah.


reacties op postingMdeP

Ja bro, zo zit het. Taal is een mooier, nuttiger en verbindender instrument dan vaak gedacht. Dus petje af voor jouw Spaans/Mallorquin en Allahs en ik realiseer me dat ik nog wat meer mijn best moet doen om het Yoruba machtig te worden. Het zal me helpen.


ook reageren?

Gebruik onderstaand formulier om te reageren. Alle velden zijn verplicht.

controle en verzending

Vul het gezochte woord in ter verificatie van uw mens-zijn. Aap en lelijk ding. Wat draagt die aap? Een gouden ...

recent geluisterd


Warning: simplexml_load_file(http://ws.audioscrobbler.com/1.0/user/stoethaspel/recenttracks.xml) [function.simplexml-load-file]: failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /srv/anthonie/www/www.stoethaspel.com/include/scrobbler.php on line 3

Warning: simplexml_load_file() [function.simplexml-load-file]: I/O warning : failed to load external entity "http://ws.audioscrobbler.com/1.0/user/stoethaspel/recenttracks.xml" in /srv/anthonie/www/www.stoethaspel.com/include/scrobbler.php on line 3


» link » reacties « · »