» weblog

hand, boezem
0 reacties - 23-06/2009

Gisteravond met genoegen zitten kijken naar Knevel en van de Brink, waar Frits Bolkestein aan tafel zat. Uiteraard werd hem gevraagd wat hij nou van Mark Rutte's holocaust-ontkennings-verhaal vond. Nee, de vraag was eigenlijk of de Bolk het eens was met Hans van Baalen, die inmiddels de politieke strijd om de post van Rutte openlijk aan het voeren is en braaf ja-knikkend de andere politieke partijen volgde in hun eensgezinde afwijzing van Mark Rutte's woorden.

Bolk gaf antwoord in fasen, zoals de man dat graag doet en zoals ik het graag hoor. Hij stelde zich onomwonden achter Rutte op en betoogde dat het voor het algemeen belang van de samenleving beter was alle mogelijke discussies bovengronds te houden, en dus legaal te kunnen uiten. Zodra een mening ondergronds moet hoor je er niet meer van, en dus kun je de mening ook niet meer weerleggen, mocht die behoefte bestaan. De grens is, en terecht, het oproepen tot geweld.

Mij, als aanhanger van de absolute vrijheid van meningsuiting, in de vorm van John Stuart Mill, is zo een argument uit het hart gegrepen. Domheid bestrijdt je niet door verboden of criminalisering, maar door zichzelf ten onder te laten gaan, zo is mijn stellige overtuiging.

Ten tweede bracht Bolkestein in dat een verbod op holocaust-ontkenning wel erg specifiek is en in generiek opzicht dan ook nogal wat vragen met zich meebrengt. Want mag je de slachting in Rwanda dan wel ontkennen, Srebrenica, de genocide in Algerije, etcetera?

Knevel sputterde direct dat dat toch wel wat anders was dan de holocaust, maar persoonlijk vond ik Bolk's punt een stevig stukje hout snijden. Knevel doet net alsof de vraag van Bolkestein een bagatellisering van de holocaust inhoudt, maar dat is onzin. De wet op holocaust-ontkenning is nu zo specifiek gericht dat de vraag van Bolkestein wel degelijk valide is.

De Bolk vervolgde met een derde argument: Zolang gevestigde partijen blijven inhakken op mensen die moeite hebben met bijvoorbeeld de Islam, Fitna werd hier door Knevel op te berde gebracht, is het enige effect dat de politiek mag verwachten dat Wilders, juist door verboden of criminalisering van islamkritiek, alleen maar wind in de zeilen wordt geblazen.

Voor de lezer met een beetje verstand niks nieuws onder de zon hier, maar desalniettemin een geluid dat veel en veel te weinig te horen is in de nederlandse media. Wilders trekt alle aandacht naar zich toe en voor en tegenstanders laten zich vastzetten in hun eigen loopgraven doordat ze niet weten hoe ze met Wilders moeten omgaan en kennelijk niet genoeg in staat zijn zelfstandig na te denken.

Nou is de VVD niet direkt mijn partij, al was het maar omdat ik niet van ongebreidelde marktwerking hou, maar politici als Bolkestein zijn er volgens mij veel en veel te weinig.

Mede dankzij dat gemis worden politici als Wilders zo groot en dat is iets dat we alleen onszelf aan kunnen rekenen.

Tot slot nog één gedachte van Bolkestein die ik prikkelend genoeg vond om verder over na te denken: Bolk trok een parallel met de jaren dertig en beweerde dat we nu hetzelfde mechanisme zien: Door de opkomst van partijen met extreme standpunten, ter linker en ter rechterzijde, komt het politieke midden steeds meer in de verdrukking en wordt dat politieke middenveld in elkaar geperst. Bolkestein betoogt dat dat slecht is omdat de verschillen van juist dat middenkader volgens hem belangrijk zijn in de dagelijkse politiek. Ik weet niet of dat waar is, maar ik vond de gedachte an sich prikkelend genoeg. Ik denk zelf dat botsende meningen juist een middenveld creëren, maar als Bolkestein het bij het rechte eind heeft, dan zou dit de tweede hand in de boezem moeten zijn.


reacties op posting
ook reageren?

Gebruik onderstaand formulier om te reageren. Alle velden zijn verplicht.

controle en verzending

Vul het gezochte woord in ter verificatie van uw mens-zijn. Aap en lelijk ding. Wat draagt die aap? Een gouden ...

recent geluisterd


Warning: simplexml_load_file(http://ws.audioscrobbler.com/1.0/user/stoethaspel/recenttracks.xml) [function.simplexml-load-file]: failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /srv/anthonie/www/www.stoethaspel.com/include/scrobbler.php on line 3

Warning: simplexml_load_file() [function.simplexml-load-file]: I/O warning : failed to load external entity "http://ws.audioscrobbler.com/1.0/user/stoethaspel/recenttracks.xml" in /srv/anthonie/www/www.stoethaspel.com/include/scrobbler.php on line 3


» link » reacties « · »