» weblog

stappen
9 reacties - 31-08/2009

Gisteren kwam 'ie weer eens voorbij: De discussie over house, die ik op ongezette tijden, zo'n 20 jaar inmiddels, voer. Of ik zin had om mee te gaan, wat drinken, tentje hier, tentje daar. Nou nee. Dat had ik niet. Disco's zijn sinds ik achttien, negentien was definitief oninteressant. Geheel tot mijn genoegen, moet ik daaraan toevoegen. Ik heb geen enkele behoefte verandering aan te brengen in dat wereldbeeld.

Ook mijn uitleg dat ik accuut hoofdpijn krijg van een housedreun kon geen goedkeuring wegdragen. Men vindt dat kinderachtig. Waarom ik me daar niet eens overheen leerde zetten. Er is toch ook goede house-muziek?

Nou nee. Dat is er niet. Allereerst ontken ik dat house muziek is. Laat ik het zo zeggen, het constituerende deel van house, waardoor veel mensen house als muziek ervaren, de beat, is voor mij helemaal geen beat, geen ritme.

Wat?

U hoorde me wel. Ik stel: House is geen ritme. House is een puls.

...

De van Dale geeft de volgende betekenis aan het woord ritme, als gebruikt in muzikale zin;

De afwisseling van tonen van verschillende lengte binnen een gelijkmatig terugkerende tijdmaat; de afwisseling binnen een bep. metrum, tot stand komend door een zekere vrijheid in de lengte en intensiteit van de hoofdnoten (=geaccentueerde noten).

Laat ik u vragen mee te gaan in een eenvoudig gedachtenexperiment. We moeten aan iemand die van niets weet deze beat overbrengen. Om dat te bereiken besluiten we de meest rudimentaire vorm van de simpele breakbeat die we in gedachten hebben voor te zingen aan de proefpersoon.

Dat ziet er ongeveer zo uit (1e=klikbaar);

real

Goed. Da's nog best lastig, niet? Gaan we nu hetzelfde doen, maar nu met een zogeheten housebeat.

house

Dat is al een stuk eenvoudiger. U kunt in principe volstaan met twee componenten die u eindeloos, zonder welke (lengte) variatie dan ook, herhaalt; De basskick op de eerste tel, de hi-hat op de tweede tel. Ad infinitum. Ja.

Wanneer ik nu het lemma dat de van Dale gebruikt enigzins probeer in te korten, dan kom ik er op uit dat ritme een patroon van afwisseling is, binnen een vaststaand tijdsbestek.

Gaan we nu terug naar onze proefpersoon. Laten we eens aannemen dat we deze persoon in Afrika ontmoet hebben. In Senegal bijvoorbeeld, waar veel meester-drummers vandaan komen. Onze meester-drummer zal innemend glimlachen bij het voorgezongen breakbeatje.

Daarna gaan we het tweede voorbeeld doen, en we zingen dus braaf het patroon

basskick / hi-hat |

basskick / hi-hat |

basskick / hi-hat |

basskick / hi-hat |.

Ditmaal zult u geen innemend glimlachje zien, zelfs geen meewarige. U zult enkel een blik van niet-begrijpen krijgen. Wanneer wordt de beat afgemaakt? zo vragen de ogen van de meester-drummer. En hij heeft gelijk. Want dit is geen beat, dit is enkel een herhaling van pulsen. Afwisseling zit er niet in, een patroon wel, maar dat zit er ook in het vallen van een waterdruppel uit een kraan. Moeilijk volhouden dat daar een interessante beat in zit.

Ik blijf er dus bij: Twintig jaar puls en het is hoog tijd dat men stopt zulks muziek te noemen. De discotheek? Mij niet gezien.


reacties op postingRals

Geestig geschreven, ben het met je eens!

Francois

Kerel, ik vind het prachtig dat je, je al 20 jaar bezig houdt met zulks onzinnige discussies. Had je na 5 jaar niet zoiets van, die houseliefhebbers gaan me nooit begrijpen, laat ik me er maar bij neerleggen? Wat boeit het nou man, of iemand dat ritme vindt of 'pulse'. Had je echt niets beters te doen in die 20 jaar dan afkeer hebben tegen housemuziek. Naja, je weet je zinloze punt in ieder geval wel redelijk te beargumenteren, daarvoor, chapeau!

mescaline

Hear Hear!

Loor

Oneens. Hoewel de house van nu niet meer te vergelijken is met die van '88/'89 (deephouse, bvk in the good old Roxy). Ik heb er mooie herinneringen aan.

mIKe

Nou kom ik ook niet bijster vaak in discotheken, heer Stoet, maar ik heb eigenlijk nooit beseft dat men daar voor de muziek naar toe ging.

Een geinig stukje, niettemin. Ik heb een tijdje boven zo'n adept gewoond, die de gewoonte had house te draaien, juist als ik een boekje lezen wilde. Nu wil ik nogal vaak boekjes lezen, en ben daarom van de weeromstuit verhuisd. De puls was niet te harden, en ook: het idee dat iemand die puls 'mooi' vindt was niet te harden.

stoethaspel

Loor,

Het duurde even voor ik doorhad wat ik nu precies wilde antwoorden, dus excuses vooraf voor het trage antwoord.

Ik denk dat we hier twee dingen door elkaar halen; de smaakkwestie en de technische aangelegenheden.

Het is niet zozeer dat ik house als een smaakkwestie wil aanpakken, hoewel het wel zo is dat ik house niet goed velen kan,

Het gaat mij enkel om de technische discussie of de idee van house, de beat, aan te merken valt als ritme.

Ik heb talloze discussies gevoerd over house, sinds het ontstaan ervan, en mensen vertelden me altijd dat ik niet moest oordelen, bijvoorbeeld omdat er vele verschillende soorten house bestaan. Hoewel dat waar is, was dan mijn argument, blijft het constituerend deel van al die stromingen nog altijd de basskick / hi-hat afwisseling van de drums.

Ik richt mijn pijlen dan ook doelbewust op dat technisch aspect. Over smaak valt immers te twisten en ik heb daarover helemaal niets zinnigs te zeggen. Overigens zijn er ook muziekgenres denkbaar waarin wel degelijk sprake is van een ritme maar die ik ook niet uit kan staan. Schlager, Jantje Smit of Berdien Stenberg.

Wellicht tijd voor een vervolg om dat aspect dat jij opgooit beter voor het voetlicht te brengen.

@mIKe

House en boeken lijkt me een erg slechte combinatie.

Klaplong

Als ik jou was, zou ik me eens verdiepen in hetgeen me wel interesseert en daar interessante stukken over schrijven.

stoethaspel

Ik heb geen flauw idee wat je interesseert en of dat interessegebied overeenkomt, Klaplong. Had je niet een suggestielijst kunnen plaatsen?

Binkieboy

Iig gaat dit allemaal nergens over en in plaats van achter je pctje dit (goed onderbouwde) artikel te schrijven beveel ik je aan een hobby te gaan zoeken en je niet meer zo druk te maken over de house muziek van nu of 20-30 jaar geleden! Succes


ook reageren?

Gebruik onderstaand formulier om te reageren. Alle velden zijn verplicht.

controle en verzending

Vul het gezochte woord in ter verificatie van uw mens-zijn. Aap en lelijk ding. Wat draagt die aap? Een gouden ...

recent geluisterd


Warning: simplexml_load_file(http://ws.audioscrobbler.com/1.0/user/stoethaspel/recenttracks.xml) [function.simplexml-load-file]: failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /srv/anthonie/www/www.stoethaspel.com/include/scrobbler.php on line 3

Warning: simplexml_load_file() [function.simplexml-load-file]: I/O warning : failed to load external entity "http://ws.audioscrobbler.com/1.0/user/stoethaspel/recenttracks.xml" in /srv/anthonie/www/www.stoethaspel.com/include/scrobbler.php on line 3


» link » reacties « · »