» weblog

de zee: religie als zwemband
4 reacties - 03-09/2009

Er bestaan vele, vele onuitsprekelijke zaken. De metaphysicus probeert daar nog iets mee te doen, maar verder is het toch vooral de religieuze wereld die gedijdt bij de onuitsprekelijkheid der dingen.

Twee jaar geleden bevond ik mij voor het eerst ergens halverwege de eilanden Mallorca en Sardinië, op een catamaran, en lag ik te kijken naar het woelende water tussen de twee drijvers. Ik ben een klei-kind en daardoor heeft de zee voor mij altijd iets mystieks gehad. Daarom ook besloot ik dat ik eens een poging wilde wagen dat gevoel in tekst te vatten, de zee te vangen in woorden.

Welnu, het kan zijn dat ik gewoon een gebrekkig schrijver ben. Wellicht is mijn vocabulaire niet toereikend of misschien ken ik de zee niet goed genoeg en moet ik meer tijd met haar doorbrengen om haar wezen te kunnen doorgronden. Feit is dat mijn prullenbak gevulder werd terwijl mijn geest steeds holler klonk, naarmate het aantal pogingen tot schrijven toenam.

Ik heb geprobeerd mijzelf te beperken. Een maximum aantal woorden, bepaalde zinsconstructies die verplicht werden gesteld, een kleiner aantal invalshoeken van de te behandelen onderwerpen; het hielp allemaal niets, zoals omgekeerd volledige vrijheid alleen maar een zee van mogelijkheden creëerde.

Want wilde ik nu schrijven over die avonden dat ik op mijn balkon naar de einder zat te staren en voor mijn geestesoog de bootjes met Grieken en Romeinen opnieuw voorbij zag varen? Wilde ik nu werkelijk proberen een beschrijving te geven van het grootse, het kolossale dat de zee in zichzelf is? Of wilde ik vertellen van die keer dat ik, zwemmende, de gedachte aan alle lijken in die zee maar niet kon loslaten en dat mijn gedachten voortdurend afdwaalden naar de levens die deze mensen ooit geleefd hadden? En heb ik het dan al gehad over het lied De Zee, van de zaanse band De Kift, dat mij tot tranen toe wist te roeren? Waarom is dat eigenlijk?

Geloof ik dat ik een slecht schrijver ben? Nou nee. Wel geloof ik in de onuitsprekelijkheid van veel zaken. We kunnen de zaken vaak minder goed zeggen dan we ze begrijpen kunnen. En we begrijpen minder dan er te begrijpen valt.

De laatste tijd zwem ik alleen nog maar en heb ik tijdens het zwemmen geen tijd te zoeken naar woorden. En misschien is dat ook wel waar het om draait: Misschien moeten we de onuitsprekelijke zaken gewoon over ons heen laten komen.

Als het moeite kost boven water te blijven, dan moeten we harder zwemmen. En zo bekeken is religie gewoon een zwembandje.

Toch kan ik het niet loslaten. Het idee van die grote plas blijft me intrigeren en wellicht komt er nog eens een dag waarop ik u met een zekere onverholen trots kan melden: Dames en heren, Dit, dit hier, dit is de zee. Ze is.


reacties op postingLoor

Stoet... je hebt een literaire geest. Ik weet het zeker. Prachtig.

stoethaspel

Dank :)

mIKe

Gebrekkig? U verwoordt het alleszins duidelijker dan Wittgenstein, mijn waarde :-)

frankpr

Mooi Stoet!


ook reageren?

Gebruik onderstaand formulier om te reageren. Alle velden zijn verplicht.

controle en verzending

Vul het gezochte woord in ter verificatie van uw mens-zijn. Aap en lelijk ding. Wat draagt die aap? Een gouden ...

recent geluisterd


Warning: simplexml_load_file(http://ws.audioscrobbler.com/1.0/user/stoethaspel/recenttracks.xml) [function.simplexml-load-file]: failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /srv/anthonie/www/www.stoethaspel.com/include/scrobbler.php on line 3

Warning: simplexml_load_file() [function.simplexml-load-file]: I/O warning : failed to load external entity "http://ws.audioscrobbler.com/1.0/user/stoethaspel/recenttracks.xml" in /srv/anthonie/www/www.stoethaspel.com/include/scrobbler.php on line 3


» link » reacties « · »