» weblog

meer zon, minder politie?
6 reacties - 22-12/2009

Ik acht mijzelf een redelijk beschaafd mens. Ik spreek met twee woorden en zeg U tegen iedereen die daarvoor in aanmerking komt. Op straat gooi ik afval uitsluitend in een prullenbak, ik betaal netjes mijn plaatsbewijs in trein, bus, metro of tram. Het geluidsvolume van mijn stereo thuis houd ik bescheiden want mijn buren willen ook graag leven. Ik dring niet voor in rijen en begeef me niet in kennelijke staat of onder invloed van een pretsigaret op straat. Na tien uur s'avonds is mijn gitaar verboden gebied verklaard en wat overlast uit de slaapkamer betreft: Ik leef al tijden celibaat. Ik zeg het zelf maar even; ik ben een burger waar u geen last van heeft.

Er wordt wel eens gezegd dat beschaving niets meer is dan een likje vernis over vastgeroeste gewoontes heen geschilderd, gewoontes die bij het minste of geringste weer door de glimmende laag heen steken. Hoe vervelend ook, ik denk dat dat waar is.

En zoals ik mijzelf een redelijk beschaafd mens acht, zo zie ik mijzelf ook als een niet gewelddadig persoon. Wie zesendertig is en welgeteld één keer in zijn leven een klap heeft uitgedeeld is moeilijk weg te zetten als een agressieve persoonlijkheid. Maar ook hier geldt: Veel meer dan een laagje vernis is het niet.

Gisteren moest ik op Schiphol zijn, waar jongste zusje, vier uur vertraagd, uit Colombia zou terugkeren. De hele ochtend staat de telefoon roodgloeiend want sommige familieleden zijn niet in staat te reizen, wegens gladheid. Uiteindelijk sta ik om iets voor half twaalf op de Churchillaan te wachten op een tram. Die komt niet dus ik besluit uiteindelijk een bus te pakken naar het Amstel-station, daar de metro naar Centraal te nemen en vandaar de trein naar Schiphol te pakken. Het lijkt erop dat ik op tijd ga komen.

Wanneer ik op Centraal door de poortjes heen moet blijkt dat niet te gaan omdat ik een strippenkaart heb, niet een chipknip of wat ze daar maar voor verzonnen hebben. Ik meld me bij iemand van het GVB en die wijst me de poort waar ik doorheen moet lopen. Het alarm gaat af en ik word staande gehouden door een politieagent. Die vraagt naar mijn kaartje dus ik overhandig mijn strippenkaart. Snor stelt dat het kaartje niet geldig is en vraagt naar een paspoort. Ik kijk op de klok en word niet alleen nerveus maar ook lichtelijk geïrriteerd."Waarom ik geen geldig vervoersbewijs heb, vraagt Snorremans weer. Ik ontken en stel dat ik dat wel heb, vier strippen, afgestempeld binnen de zonegrenzen.

Een welles-nietes discussie dreigt te ontstaan. Ik leg de man uit dat ik juist ben teruggkeerd in Nederland, na vier jaar in den vreemde te hebben verkeerd. De man kijkt me aan, glimlacht minzaam en zegt; dat wordt een boete. Vijfenzestig euro. En opnieuw lacht hij, alsof hij me niet gelooft.

Een heel dun laagje vernis is het dus, die beschaving. Want daar, iets voor twaalven in de ochtend, verdween door een klein glimlachje alle beschaving die ik in mij had. Voor mijn geestesoog het beeld van een groot, diep spaghetti-bord dat ik Snor dwing net onder zijn navel vast te houden. Op het bord zijn ingewanden, de damp die zijn neusholtes binnendringt en waardoor hij dreigt te kokhalzen. Ik hoor mijzelf vragen of Snor van zijn vrouw houdt, van zijn kinderen en juist als ik hem voorover zie klappen fluister ik hem de naam van zijn jongste zoontje in het oor. Terwijl Snor het bewustzijn verliest, het bord laat vallen en zelf ernaast op de grond in elkaar zakt, kom ik langzaam weer terug op aarde doordat mijn mobieltje gaat. Het is mijn andere zusje, die boven in de hal ergens staat te wachten. Snor geeft me mijn paspoort en strippenkaart terug met de mededeling dat ik een bekeuring in de bus kan verwachten. Naar boven lopend verlang ik naar Spanje, een politiestaat, waar minder treurig met dit soort zaken wordt omgegaan dan het zogenaamd vrijheidsminnende Nederland. En dan vraagt men zich af waarom niemand hier respect heeft voor dienders?

Heel vroeger had ik een badge op mijn rugzak genaaid: Meer zon, minder politie. Ik had het mis.


reacties op postingluba

Is U terugverhuisd?

Vampier

de kortzichtigheid is de wereld nog niet uit. Ik voel je frustratie hier en denk meteen terug toen ik met een vriend eerste hulp ging zoeken bij het treinstation in Eindhoven toen ik per ongeluk iets naar zijn kop gooide (niet gemikt)

Mijnheer de pennenlikker was meteen paraat om een boete te geven en geen service te verlenen.

Het gaat leuk worden als ik weer terug kom naar Nederland (voor vakantie alleen) ... stel je voor een Amerikaan met een brabo accent ;) alleen mensen met een Hollandse harde G kunnen Amerikaan zijn :P

Anyway, ik hoop dat je snel weer terug kunt naar het land waar ze tenminste snappen waar het leven omdraait en waar je lekker jezelf kunt zijn ipv in gevangenschap van het kortzichtige nederland te leven.

stoethaspel

@Luba

Zo kort mogelijk, hoop ik. Juist lang genoeg om alle dierbaren even te zien maar niet veel meer dan dat.

@vampier

Duinwandeling doen?

niemsz

welkom terug!

Vampier

Ant, zeker als je nog daar woont natuurlijk ;)

Vampier

Leef je nog?


ook reageren?

Gebruik onderstaand formulier om te reageren. Alle velden zijn verplicht.

controle en verzending

Vul het gezochte woord in ter verificatie van uw mens-zijn. Aap en lelijk ding. Wat draagt die aap? Een gouden ...

recent geluisterd


Warning: simplexml_load_file(http://ws.audioscrobbler.com/1.0/user/stoethaspel/recenttracks.xml) [function.simplexml-load-file]: failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /srv/anthonie/www/www.stoethaspel.com/include/scrobbler.php on line 3

Warning: simplexml_load_file() [function.simplexml-load-file]: I/O warning : failed to load external entity "http://ws.audioscrobbler.com/1.0/user/stoethaspel/recenttracks.xml" in /srv/anthonie/www/www.stoethaspel.com/include/scrobbler.php on line 3


» link » reacties « · »