» weblog

Gedaanteverwisseling
9 reacties - 23-05/2010

Sommigen van u wisten het al: Mijn ouders hebben mij bij geboorte niet de naam stoethaspel gegeven, hoewel dat in het licht van de eerste vijfentwintig jaar van mijn leven misschien niet eens zo ongepast zou zijn geweest. Ook het kortere 'stoet', het vertroetelende 'stoetje' of het wat branieachtiger 'stoeter' kwam mijn vader, noch mijn moeder ooit over de lippen. Het zijn goede mensen, echt waar.

Ik ben opgebouwd uit taal, uit woorden en begrippen; ik bedoel, wat anders maakt iemand een schrijver? Zoals een hoer zich van haar kleding ontdoet opdat ze kleding zal kunnen blijven kopen, zo zal ik me van mijn zinnen moeten ontdoen teneinde te kunnen blijven schrijven, om te kunnen groeien in mijn woorden."Ik prostitueer me aan de schrijfkunst, nog zonder daar"een beloning tegenover gesteld te zien staan, anders dan het zuiver persoonlijk genoegen dat mijn schrijven oplevert. Ik ben een goedkoop hoertje, zeg maar. En mijn beste klant. Nog wel.

Iets meer dan tien jaar geleden begon ik mijn eerste verhaal. Om in de beeldspraak te blijven; - een gedrocht van een werk, saai als een frigide prostituée met hoofdpijn. Maar zoals de hoer en de dominee beiden weten: Wie eenmaal ter kerke gaat, zal uiteindelijk blijven zitten tot het laatste zingen, hoe dor en droog de preek of vrouw ook zijn moge. Zo maakte ik in iets minder dan twee maanden af wat ik begon en eindigde met tachtig A4-tjes prutswerk. Het zou om te janken geweest zijn, ware het niet dat ik ook toen al wist hoe men op zinvolle wijze kritiek levert.

Slecht als het geheel mocht zijn, incidenteel zaten er best aardige zinnen tussen, ja, zelfs complete leesbare paragrafen. Toegegeven, veel waren het er niet, maar toch voldoende om het idee te kunnen koesteren met training mijn voorheen enkel latent aanwezige talent te kunnen ontwikkelen tot iets serieuzers, tot iets dat mensen zou raken. Ik vatte het plan op me gedurende een x aantal jaren te storten op het schrijven van korte verhalen, op het creëren van een plot in maximaal 1500 woorden. Zo ontstond Afkeer en Begeerte, een verhaal dat ik nog altijd tot één der betere reken. Kort daarna kreeg ik op de Damstraat een bekeuring voor het rijden door rood licht en werd God op Wieltjes geboren; verhaal, rapje, klassiek gitaarstukje met zang."Wie zou nog durven beweren dat blauw op straat geen nut heeft?

Vocabulaire, welluidendheid, ritme en natuurlijk de doeltreffendheid van de gekozen woorden: Ik trainde en oefende en u, u lezer, u las mee."U proefde mijn"zandtaartjes en zat zo af en toe met knarsende tanden. Ik woog steeds opnieuw en paste mijn recepten aan. En langzamerhand zag u de vier ingrediënten samengroeien tot iets dat best"een eigen stijl genoemd mag worden."Van zandtaart tot gebakje van woordenbrei tot samenhangend geheel.

Get on with it, hoor ik sommigen van u denken."458 woorden op weg en nóg heeft mijnheer zijn punt niet gemaakt? Nee. Verre van. Even geduld nog a.u.b..

Want wanneer ik stel dat ik ben opgebouwd uit taal, uit woorden, dan vooronderstel ik toch in ieder geval dat ik een schrijver ben. Is dat wel zo? En vindt niet iedereen die wel eens meer dan 100 coherente woordjes achter elkaar op papier heeft weten te zetten zichzelf een schrijver?"Niet zelden een goede schrijver, óók nog eens. En dan nog iets. Zolang ik gebruik maakte van de nickname stoethaspel kon ik in ieder geval naar waarheid zeggen dat ik uit die schrijverscomponenten was opgebouwd. Stoethaspel bestónd bij de gratie van het schrijven en het geschrevene; geen stoethaspel zonder schrijven, woorden vloeien hem door de aderen. Maar geldt datzelfde principe ook voor de persoon achter stoethaspel? Kan die met droge ogen beweren opgebouwd te zijn uit de ingrediënten waarmee het leven te pruimen schrijvertjes bakt? En zelfs al zijn alle ingrediënten aanwezig, dan nóg is dat geen garantie voor een schrijver, zoals het bij elkaar flikkeren van boter, ei, bakmeel, kruiden, gist en suiker nog geen friese kruidkoek maakt. En dat het woord koek erop staat zegt nog niet dat het publiek toe zal happen."Hoewel... Brood heette de man die mislukte als muzikant, als schrijver én als schilder maar daar goed voor betaald werd. Ik bedoel maar...

Enfin. De vraag is dus eigenlijk; wat is een schrijver?

Laat ik hier direkt wat mensen geruststellen. Die vraag ga ik niet beantwoorden, al was het maar om ons allemaal een wij-van-wc-eend-adviseren-wc-eend-moment te besparen. Anderen moeten voor zichzelf maar uitmaken of ik een schrijver ben of niet. Dat dit stuk naar een metamorfose verwijst zou voldoende indicatie moeten zijn voor mijn mening.

Terzake.

Stoethaspel gaat ter ziele en verder gaat de persoon achter stoethaspel.com. Maar wat ik nog even gezegd wilde hebben: uw discretie is zeer op prijs gesteld. Stoethaspel heeft me in staat gesteld te experimenteren met teksten en vormen. De naam achter dat alter-ego was en is niet belangrijk. Maar nu is het moment aangebroken waarop ik op eigen titel mijn kunstje moet gaan vertonen, wil ik als schrijver tenminste serieus genomen worden. De kans op een geïnteresseerde uitgever, wanneer je opereert onder de naam stoethaspel, lijkt me vrij klein. Ongeveer net zo groot als de kans dat vlees op staal knalt, zoals stoethaspel in de vorige posting overkwam. Dus hoewel de kans op een fataal ongeluk klein is, kijk ik toch liever links en rechts alvorens over te steken.

Exit stoethaspel dus?

Ruim acht jaar stoethaspel komt ten einde.

Op dit moment wordt nog hard gewerkt aan het bouwen van de site, geen stuk tekst werd nog geschreven, laat staan goede tekst! Wel staat er straks een volledig op typografie gebaseerde site. No images harmed during creation of this site .Veel witruimte ook. Dat dan weer wel.

Twee weken, en dan hoop ik het zaakje online te hebben staan. Het is mogelijk dat stoethaspel toch nog bijgewerkt wordt, notoir onbetrouwbaar als de updatefrequentie op dit log nu eenmaal is."Definitieve beslissingen omtrent het domein zijn vooralsnog niet genomen.

Exit stoethaspel dus?

Exit stoethaspel. Soort van.

Het waren fijne jaren.


reacties op postingActiereactie

Dat waren het mijn waarde.

mIKe

"De kans op een geïnteresseerde uitgever, wanneer je opereert onder de naam stoethaspel, lijkt me vrij klein."

Maar Stoet, geïnteresseerde lezers had U wel! En weet U, achter die lezers zaten ook weer mensen, mensen die de mens achter stoethaspel begrepen, ook al kenden ze zijn naam misschien niet (en U die van hen niet). De vraag is of U straks, als U eenmaal wereldberoemd bent, net zulke lezers treft als het selecte groepje dat U al die jaren gevolgd heeft: zij vonden U al goed toen U nog slecht was :-)

(laat U wel even weten waar ik Uw zandtaartjes in de toekomst kan vinden?)

frankpr

Succés Stoet !

Vampier

Tabee... laat ook even horen waar je verder gaat ;)

Jennifer

Best of luck,

Yogrt

Veel plezier en smeer je goed in! :)

andokl

Okay, 't is meer dan een jaar oud, maar misschien lees je dit nog. Twee vragen: weet je wie ik ben, en waar vind ik je nu?

andokl

PS: mooie site, dit! Ben wel heel benieuwd nu naar je nieuwe site.

Frank(PR)

Je bent nog steeds leebaar Stoet? Alles wel?


ook reageren?

Gebruik onderstaand formulier om te reageren. Alle velden zijn verplicht.

controle en verzending

Vul het gezochte woord in ter verificatie van uw mens-zijn. Aap en lelijk ding. Wat draagt die aap? Een gouden ...

recent geluisterd


Warning: simplexml_load_file(http://ws.audioscrobbler.com/1.0/user/stoethaspel/recenttracks.xml) [function.simplexml-load-file]: failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /srv/anthonie/www/www.stoethaspel.com/include/scrobbler.php on line 3

Warning: simplexml_load_file() [function.simplexml-load-file]: I/O warning : failed to load external entity "http://ws.audioscrobbler.com/1.0/user/stoethaspel/recenttracks.xml" in /srv/anthonie/www/www.stoethaspel.com/include/scrobbler.php on line 3


» link » reacties « · »