» weblog

tötet alle!
0 reacties - 00-00/0000

Als klein stoethaspeltje had ik een ongezonde fascinatie voor lijken. Niet dat ik op zoek ging naar stoffelijke overschotten, ik ben tenslotte opgegroeid op het platteland en wie in de wei wel eens wat tegen wat muffige kadavers is aangelopen, die heeft geen behoefte aan meer. Mijn fascinatie betrok zich dus enkel op afbeeldingen die ik bekeek in de boekenserie over de oorlog van Louis de Jong. Stapels slordig op elkaar geflikkerde dode lichamen hielden stoethaspel\'s jeugdig brein dagenlang bezig. Welke gedachten hadden die mensen, net voor ze dood gingen? Wat dachten de mannen die op de foto\'s in uniform stonden en trots poseerden met de resultaten van hun noeste arbeid? Hadden ze elkaar nog in de ogen gekeken? Ik wist het niet, als tienjarig stoethaspeltje en nu, als vierendertigjarige weet ik het nog steeds niet.

Toch kwam er niet zo lang geleden een fascinatie bij. In 1948 verscheen in vier delen (ieder deel samengesteld uit kleinere publicaties) het werk \"Onderdrukking en verzet\", met daarin een verslag van de oorlogsjaren en vooral ook veel originele oorlogsdocumentatie. In het hoofdstuk dat handelt over de capitulatie staat een vertaling van \"die Verhandlungspunkte\", opgesteld door de Duitsers, met daarin vijftien bepalingen die betrekking hebben op het afhandelen van allerlei min of meer civiele zaken. Dat document regelde bijvoorbeeld het opnieuw op gang komen van de geldstromen (1 gulden was 1,50 Reichsmark waard), het functioneren van politiebureaus en ook de bepaling dat alle wegwijzers op straat wederom moesten worden bevestigd aan de daartoe bestemde palen. Blijkbaar was den Hollander in die dagen al bezig den Duitser de verkeerde richtingaanwijzingen te geven.

Maar het is met name punt vijftien in dat document dat mijn aandacht trok. Dat punt luidt kort maar krachtig: \"Alle Brieftauben müssen getötet werden\".

Vreemd genoeg kom je hierover nauwelijks informatie tegen en wie Google erbij pakt komt al snel op de site van bijvoorbeeld de familie van Iersel. Maar ook daar zijn vreemde dingen gaande. Zo wordt er in een memoire van het familiehoofd gesproken over de datum waarop bepaling vijftien beslag zou hebben gekregen. Dat zou hebben plaatsgevonden in de tweede helft van het jaar 1940. Maar de bepaling is van 15 mei, ondertekend en wel door de opperbevelhebber van de Nederlands strijdmacht, Winkelman en de duitse generaal Von Küchler. En wat ook vreemd is, is dat de schrijver van de memoires in eerste instantie rept over de bepaling dat houders van (post)duiven zich moesten aansluiten en registreren bij een vereniging. Over het doden van duiven wordt dan nog helemaal niet gesproken.

Enfin. Lezende op de site van de familie van Iersel, staat beschreven hoe de vader zijn eigen duiven kwijtraakte dankzij een solidaire Nederlander. En dat brengt me dan weer terug bij de initiële vraag: Wat bezielt de mens toch?

Na enige tijd kreeg de heer J. bezoek van twee Duitsers in gezelschap van onze gemeente veldwachter. Het gehele huis werd grondig onderzocht en de duiven werden niet gevonden. Onverrichter zake gingen de Duitsers heen, zij waren al bij hun auto op straat toen de heer J. de gemeente-veldwachter toe vertrouwde: “Ik zal ze nu toch maar opruimen. Ik durf het verder niet meer te riskeren”. De gemeente-veldwachter riep daarop de Duitsers terug met de mededeling: “Ik weet ze al te zitten” .

Meer over duiven in de oorlog.

(Overigens is het origineel van die Verhandlungspunkte, of beter, het omvattend document \"Bedingungen für die Uebergabe der niederlädischen Wehrmacht\" nooit gevonden, evenmin als de brandkast waarin deze zouden zijn opgeborgen. Ik denk aan fotorolletjes.)


reacties op posting
ook reageren?

Gebruik onderstaand formulier om te reageren. Alle velden zijn verplicht.

controle en verzending

Vul het gezochte woord in ter verificatie van uw mens-zijn. Aap en lelijk ding. Wat draagt die aap? Een gouden ...

recent geluisterd


Warning: simplexml_load_file(http://ws.audioscrobbler.com/1.0/user/stoethaspel/recenttracks.xml) [function.simplexml-load-file]: failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /srv/anthonie/www/www.stoethaspel.com/include/scrobbler.php on line 3

Warning: simplexml_load_file() [function.simplexml-load-file]: I/O warning : failed to load external entity "http://ws.audioscrobbler.com/1.0/user/stoethaspel/recenttracks.xml" in /srv/anthonie/www/www.stoethaspel.com/include/scrobbler.php on line 3


» link » reacties « · »